Рейтингове агентство IBI-Rating підтвердило фінансову стійкість страхової компанії АТ «СК «ІНГО» на рівні uaAAifr з прогнозом «у розвитку», а також кредитний рейтинг на рівні uaAA з тим самим прогнозом. Рейтинг збережено у Контрольному списку, що обумовлено воєнним станом, який створює суттєвий негативний вплив на економічний стан країни та її фінансову стабільність.

За інформацією IBI-Rating, АТ «СК «ІНГО» продовжує демонструвати значні темпи зростання. У 2023 році компанія посіла третє місце за розміром власного капіталу, восьме — за обсягом страхових резервів, сьоме — за обсягом активів та чистих премій, п’яте — за обсягом виплат та четверте — за фінансовим результатом серед близько 100 страхових компаній України. ІНГО має широку регіональну мережу, що забезпечує продаж та обслуговування клієнтів по всій країні.

У першому кварталі 2024 року компанія отримала валові страхові премії на суму 730,6 млн грн, що на 3% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це зростання стало можливим завдяки відновленню страхового ринку після важких умов воєнного стану та ефективній політиці залучення нових клієнтів. Основну частку портфеля складає медичне страхування (26%). Страхування транспорту займає 38,6%, страхування майна — 15,3%, страхування здоров’я (окрім медичного) — 6,1%, а страхування від пожеж і стихійних лих — близько 10%.

IBI-Rating підкреслило високу якість операцій з перестрахування, відзначивши, що близько 95% платежів йде до іноземних страхових компаній з високими кредитними рейтингами. Показники ліквідності свідчать про високу здатність АТ «СК «ІНГО» оперативно і у повному обсязі розраховуватися за своїми зобов'язаннями, у тому числі за укладеними договорами страхування. Компанія стабільно отримує високі оцінки діяльності від МТСБУ.

Обсяг страхових відшкодувань за перший квартал 2024 року досяг 350,9 млн грн, що на 26% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Рівень чистих страхових виплат зріс з 40,8% до 57,2% станом на 1 квітня 2024 року через збільшення збитковості медичного та автострахування.  

Рейтингове агентство підтвердило рейтинг АТ «СК «ІНГО» завдяки її стабільним позиціям на ринку, збалансованому портфелю, стабільній динаміці премій, а також прийнятним показникам капіталізації та ефективності. Однак, агентство зазначає ризики, пов’язані з високими резервами заявлених, але не виплачених збитків, нестабільністю операційного середовища, регуляторними змінами та тривалими військовими діями в Україні.

icon
Підписуйся на новини
щоб бути в курсі спеціальних пропозицій та всього найцікавішого!