Електронна Автоцивілка стає вигіднішою, ніж паперова. Потерпілі в ДТП зможуть отримувати більші суми відшкодування, ніж раніше. З’являється нова спеціальна знижка на страхування електромобілів. Про це та інші зміни в автострахуванні ОСЦПВ.

21 вересня 2019 року набирає чинності розпорядження Нацкомфінпослуг, згідно з яким страховий захист за полісами ОСЦПВ збільшується на 30%. Таким чином, страхові компанії зможуть виплачувати потерпілим більше, ніж раніше. Якщо до цього часу закон визначав максимальну виплату за пошкоджене авто у розмірі 100 тис. грн, то тепер сума збільшилася до 130 тис. Ще раніше (до лютого 2016 року) постраждалий міг отримати максимально 50 тис.грн. Новий ліміт відповідальності за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих складатиме максимально 260 тис. грн.

Торкнулися нововведення і вартості страховки, а саме ряду коефіцієнтів, що визначають ціну. Водії електромобілів тепер можуть отримати знижку – 10%. А от власникам автомобілів з іноземною реєстрацією доведеться платити за страховку в кілька разів більше. Тепер для євро авто дозволяється застосовувати будь-який коефіцієнт в діапазоні 5-10, а не 4, як раніше. Для своїх клієнтів «ІНГО Україна» використовуватиме найменший.

Трансформувався також принцип визначення територіального коефіцієнту. Тепер замість місця реєстрації транспортного засобу при страхуванні буде враховуватися місце проживання чи реєстрації власника автівки.

Електронна Автоцивілка стає вигіднішою, ніж паперова. У деяких страхових компаніях електронні поліси можуть подешевшати, адже тепер при формуванні вартості їм дозволили використовувати коефіцієнт в діапазоні 0,9-1,0 саме для електронного договору страхування Автоцивілки. АСК «ІНГО Україна» включатиме для своїх клієнтів максимальну знижку – 10% завдяки економії на паперових бланках.

Отже, Україна продовжує рухатися у напрямку збільшення страхового захисту до європейських стандартів. Проте, директива 2009/103/ЄС Європейського парламенту вимагає більш істотного підвищення лімітів відповідальності за договорами страхування. У багатьох європейських країнах ціна «автоцивілки» формується з урахуванням можливих витрат не на відновлення майна, а на компенсацію за шкоду життю та здоров'я потерпілих, тому виплати по ним суттєво перевищують обсяг виплат по «залізу». Наприклад, у разі шкоди, заподіяної життю та здоров’ю страхова виплата може сягати 1 млн. євро на одного потерпілого.

Страхові суми

Діючі

Нові

за шкоду заподіяну життю і здоров'ю

200 000 грн.

260 000 грн.

за шкоду заподіяну майну

100 000 грн.

130 000 грн.