У компанії «ІНГО» 90% страхових випадків – в межах чинних лімітів за Автоцивілкою, але спостерігається ріст кількості максимальних виплат, повідомляє Ольга Погоріла, заступниця керівника департаменту андерайтингу СК «ІНГО».

За її словами, інфляція та зростання вартості автомобілів на сьогодні не завжди дозволяють постраждалим відновити майно за допомогою страхової виплати, тому страхові суми за Автоцивілкою потрібно підвищувати.

Збільшення лімітів, яке зараз пропонує НБУ, є цілком обґрунтованим, адже це фактично чинні ліміти, але скореговані з врахуванням рівня інфляції.

«Проте це не єдиний чинник, що впливає на підвищення лімітів», – зазначає Ольга Погоріла. – Цей процес має тривати і надалі, адже Україна взяла на себе зобов’язання наблизитись до європейських показників. Всі ці зміни також передбачені проєктом нового закону Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»

Зростання страхових сум спровокує збільшення франшизи. Адже максимальний її розмір встановлений законом у відсотках від ліміту за майновими збитками. Наприклад, зараз максимальний розмір франшизи складає 2 600 гривень (2% від ліміту), то при нових лімітах сума складатиме відповідно 3 200 гривень.

Нацбанк запропонував до обговорення проєкти постанов щодо підвищення страхових сум за Автоцивілкою. Пропонується збільшити розміри страхових сум з нинішніх 130 тис. грн до 160 тис. грн за шкоду, заподіяну майну потерпілих, та 260 тис. грн до 320 тис. грн за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю.

Востаннє розмір страхових сум переглядався у серпні 2018 року.