На фоні зменшення загальної ділової активності у зв’язку з карантинними заходами «Страхова компанія ІНГО» на 2,3% збільшила обсяг зароблених премій у 2 кварталі 2020 року

За підсумками 2 кварталу 2020 року АТ «Страхова компанія «ІНГО» зібрала понад 766 млн грн. страхових премій, що на 2,3% перевищує показники у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Структура зборів:

  • Транспортне страхування – понад 341 млн грн.
  • Особисте страхування – понад 237 млн грн.
  • Комплексне страхування (майно та відповідальність) – понад 155 млн грн
  • Спеціальні лінії – майже 30 млн грн.
  • Інші види – понад 2,7 млн грн.

Серед іншого варто відзначити, що висока динаміка щорічного зростання попиту на медичне страхування зберігається. Поточна ситуація з COVID-19 лише посилила значущість захисту здоров’я, тож страхові премії та виплати в ДМС стабільно збільшуються навіть в умовах «карантинної» економіки. Щомісяця обсяг продажу зростає на 20-25% відносно до попередніх місяців, а в порівнянні з минулим роком – до 40%.

Скорочення попиту в корпоративному сегменті автострахування почалося наприкінці березня і вийшло на пік у квітні 2020 р. (-45% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року). Але вже у травні та червні спрацював відкладений попит і показники по КАСКО відновилися до рівня 2019 року. У сегменті ОСЦПВ скорочення бізнесу не відбулося.

Зважаючи на введення карантинних заходів та обмеженні перетину кордонів, суттєво впали продажі договорів страхування «Зелена картка» та страхування виїжджаючих за кордон.

Через зміни законодавства щодо альтернативної енергетики істотно зменшилися обсяги будівництва нових об'єктів СЕС та ВЕС. Фактично зупинився розвиток галузі, яка виступала драйвером зростання в майновому страхуванні в 2019 р. Водночас відбувається помітне зростання інфраструктурного будівництва (дороги, мости).

За своїми зобов’язаннями перед клієнтами за 6 місяців 2020 року «Страхова компанія «ІНГО» виплатила понад 340 млн. грн (+9,4%) і врегулювала понад 179 тис страхових подій. Відносно невисока динаміка виплат пояснюється зменшенням кількості страхових випадків у березні-квітні. Протягом першого місяця карантину у квітні спостерігалась найнижча за останні 10 років частота настання страхових подій в автострахуванні (КАСКО, ОСЦПВ). Сформовані страхові резерви на 30.06.2020 складали понад 1 096 736 тис грн.

Компанія дотримується нормативів і критеріїв щодо ліквідності, достатності капіталу, якості  активів та ризиковості операцій. Вартість чистих активів станом на 31.06.2020 р. становить  695 681 тис. грн. Сума перевищення чистих активів над розміром статутного капіталу складає 390 138 тис. грн.   та відповідає вимогам законодавства. Фактичний запас платоспроможності складає 652 964 тис. грн., що перевищує нормативний на 403 603 тис. грн.

***

Для довідки:

АТ «Страхова компанія «ІНГО» має понад 25-річний досвід роботи на ринку. Від 2017 року основним акціонером компанії є українська бізнес-група DCH Олександра Ярославського. Компанія входить до переліку найбільших страхових організацій України за обсягом премій, величиною власних активів та сумами виплат страхових відшкодувань. Має 29 ліцензій на різні види обов'язкового і добровільного страхування, надає страхові послуги корпоративним і роздрібним клієнтам. «ІНГО» є повним членом Моторного (транспортного) Страхового Бюро України (МТСБУ), членом Американської Торговельної Палати (АСС), Європейської Бізнес Асоціації (EBA) та Міжнародної Торгової Палати (ICC). 04.06.2020 рейтингове агентство «IBI-Рейтинг» підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг АТ СК «ІНГО» за національною рейтинговою шкалою на рівні uaАА, прогноз «у розвитку».