Тепер оформити поліс «Зелена картка» від «ІНГО» можна не лише на зеленому бланку, а й отримати на електронну пошту.

Система продажів працює за аналогією з полісами ОСЦПВ (Автоцивілка). Для оформлення полісу страхувальник має заповнити електронну форму на сайті страхової компанії або її партнерів чи за допомогою агента, а страхова компанія у відповідь надсилає пропозицію укласти договір страхування. Після його підписання та сплати на пошту моментально відправляється pdf-файл із згенерованим чорно-білим страховим сертифікатом "Зелена картка", а також візуальна форма страхового полісу. Інформація щодо полісу заноситься до Центральної Бази Даних МТСБУ.

Зауважимо, що норми міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена картка" вимагають у водія наявності паперової (біло-зеленої чи чорно-білої) версії міжнародного страхового сертифікату. Тому отриману форму Зеленої картки ОБОВ’ЯЗКОВО потрібно роздрукувати самостійно до перетину кордону. Також слід пам’ятати, що електронні договори міжнародного страхування розпочинають дію не раніше 00 годин доби, наступної за днем укладання договору. Придбати поліс «сьогодні на сьогодні» неможливо.

Реалізація проєкту «Електронна ЗК» як ніколи відповідає вимогам часу. Адже з початком повномасштабної війни кількість виїжджаючих за кордон суттєво зросла. Відповідно збільшилися і продажі полісів «Зеленої картки», які є обов’язковими для проходження кордону на транспортному засобі. За 6 місяців 2022 року було випущено понад 720 тис договорів страхування ЗК, що у порівнянні з аналогічним показником минулого року більше ніж вдвічі (+119%).

Нагадаємо, що відповідно до рішення МТСБУ про розірвання з Національними Бюро росії та білорусі двосторонніх угод (Процедурних Правил) про взаємне визнання страхових сертифікатів «Зелена картка», від 05.04.2022 будь-які страхові сертифікати «Зелена картка», видані російськими або білоруськими страховими компаніями, вважаються недійсними на території України, а транспортні засоби,  за умови відсутності відповідного українського полісу обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, є незабезпеченими (незастрахованими).