Страхування цивільної відповідальності автовласників залишається одним з найпопулярніших в Україні. Це обов’язковий вид страхування, правила та умови якого регулюються законами. Проте навіть за цих умов в ньому відбуваються зміни.

В першу чергу вони стосуються страхового захисту. І тут Україна поступово наближається до європейського підходу. Його головний принцип – зробити автострахування реальним фінансовим захистом для автовласників. А для цього потрібно, щоб страхової виплати вистачало на відновлення майна та здоров’я постраждалих. Різні європейські країни мають своє бачення такої суми, яка може коливатися від декількох тисяч до мільйонів євро. Страхові ліміти в Україні ще не такі високі, проте захист покращується. З 1 липня 2022 року страхова сума стосовно збитків майну зросла з 130 тис грн до 160 тис грн, а за збитки, завдані життю та здоров’ю постраждалих – сума збільшилася з 260 тис грн до 320 тис грн.

Певні зміни відбулися і в процесах врегулювання страхових випадків. Наприклад, до 80 тис. грн. збільшився ліміт (максимальний розмір) виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення ДТП з використанням європротоколу. Але незважаючи на це, доля страхових подій, зареєстрованих за допомогою європротоколу, скоротилася. В страховій компанії «ІНГО» вона зменшилася до 19%, хоча у перші місяці війни компанія практично зняла обмеження на суму, за якою можна було реєструвати випадки через європротокол. Минулого року частка таких справ сягнула 25%.

Скоротилася і загальна кількість заявлених страхових випадків. В «ІНГО» говорять про показник скорочення у 30-40% від довоєнного рівня. Проте середній термін виплати збільшився на 15% і складає наразі 63 дні з моменту реєстрації випадку. Зросли також і середні суми виплат, що проводила страхова компанія протягом 2022 року. Через здорожчання ремонтно-відновлювальних робіт та запчастин збільшилася загальна середня сума виплати за шкоду майну. Якщо минулого року вона складала 25 000 грн, то цього року – 27 000 грн. Відшкодування щодо життя та здоров’я зросли майже в 2 рази: з 46 тис грн до 82 тис грн.

Проте з часом ці показники мають покращитися. Адже Україна швидко вчиться жити в умовах воєнної агресії та перемагати. А страхові компанії навіть у перші дні війни продовжували виконувати свої зобов’язання.